Rambut yang terus gugur lama kelamaan boleh menyebabkan keguguran. Ketika anda botak, pasti kepercayaan diri akan menurun. Untuk itu, penting sekali menjaga kesihatan rambut dari luar maupun dalam. Langkah mudah untuk merawat rambut gugur adalah dengan mengambil makanan sihat serta melaksanakan pola hidup sihat pula setiap hari.

Saya ingin berkongsi maklumat berkaitan punca rambut gugur untuk Anda. Mungkin selama ini Anda hanya mengalami masalah ini, tetapi tidak tahu menahu bagaimana boleh terjadi, apa puncanya. Untuk itu, tulisan berikut ini diharapkan dapat membantu Anda terhindar daripada masalah rambut gugur seteleh mengetahui apa sahaja punca dari masalah ini.

1. Perubahan Hormon

 

Bentuk keguguran rambut lelaki dikenali dalam dunia perubatan ‘alopesia androgenetik’. Keguguran ini berlaku akibat pengaruh tingginya jumlah hormon testosteron bernama dihidrotestosteron (DHT) yang membawa sebab akar rambut terlalu peka. Hormon ini menjadikan rambut lebih tipis dan mudah gugur dari akarnya.

 

Bentuk keguguran rambut perempuan terletak di bahagian atas kepala. Hormon yang membawa sebab keguguran pada rambut perempuan antara lain hormon yang terproduksi pada masa menopause, masa kehamilan, dan akibat penggunaan kotrasepsi hormon.

 

 

2. Pengaruh Pengambilan Makanan

 

Pengambilan pemakanan yang tidak memenuhi standard juga menjadi punca rambut gugur dan tipis. Apabila anda sedang menjalankan program diet, maka jangan sampai ia menyebabkan keguguran rambut. Tetaplah pengambilan makanan tinggi gizi seperti zinc yang dapat menguatkan akar rambut.

 

3. Kesan Kemoterapi

 

Terapi kemo biasa ditujukan untuk pesakit kanser. Ada kesan mengerikan dari kemoterapi iaitu rambut mudah gugur dan bahkan hingga mengalami keguguran. Sesungguhnya kesan daripada kemoterapi ini tidak hanya memberi kesan pada rambut di kulit kepala, tetapi juga pada wajah dan tubuh. Rambut baru akan tumbuh setelah beberapa bulan berhenti menjalani kemoterapi.

 

 

4. Kesan Ubat-ubatan

 

Ubat yang Anda konsumsi juga mampu memberi kesan terhadap kesihatan rambut. Macam ubat tersebut sebagai contoh ubat yang memberi reaksi positif terhadap jerawat, kemurungan, serta rasa sakit, akan tetapi tidak positif untuk rambut dan kulit kepala. Laporan ini telah dikeluarkan oleh para saintis di University of Melbourne.

 

Penemuan lain juga menjelaskan bahawa ada ubat-ubatan yang boleh membawa pengaruh terhadap tekstur dan warna rambut. Berikut ini beberapa macam obat yang menjadi punca masalah pada rambut.

 

  • EpilepsiKesan ubat anti-epilepsi yang berkaitan dengan migrain, rambut kerinting, dan rambut gugur. Satu contoh ubat untuk mengubati epilepsi adalah valproate natrium.
  • AntidepressantPenggunaan ubat untuk mengatasi kemurungan membawa kesan terhadap rambut yang mengalami proses rehat pada kitaran pertumbuhan rambut. Hal ini tidak perlu Anda bimbangkan sebab rambut akan tumbuh seperti semula selepas penggunaan, umumnya berlangsung selama tiga bulan. Contoh ubat antidepressant adalah Fuoxetine atau Prozac.
  • PsoriasisPsoriasis adalah penyakit yang membuat kulit menjadi bersisik akibat pengeluaran sel-sel kulit yang berlebihan. Penggunaan ubat untuk mencegah pengeluaran sel kulit baru yang akan menyebabkan kesan rambut kerinting, berubah warna, serta merosakkan tekstur rambut. Rambut akan kembali normal seiring berlalunya waktu selepas berhenti melakukan rawatan.
  • Pil Perancang KeluargaDengan minum pil perancang keluarga, maka kandungan senyawa bernama anti-androgen yang terletak di dalamnya akan bekerja mengurangkan risiko rambut gugur pada wanita yang terdedah terhadap masalah tersebut. Akan tetapi, bilamana selesai atau berhenti minum pil perancang keluarga, maka rambut gugur bakal terjadi.
  • Ubat JerawatPil untuk mengubati jerawat terbuat dari vitamin A yang mampu menangani gangguan kulit termasuk jerawat. Bahan dari pil ini bisa menjadi punca rambut gugur pada sedikit pasien, menurut penelitian di Melbourne. Kesan rambut gugur semakin teruk bilamana dosis yang diminum semakin tinggi.
Ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan rambut gugur adalah ibuprofen dan ubat pencair darah.

 

5. Tekanan 

 

Tekanan psikologi boleh menyebabkan tekanan dan kemurungan. Pada keadaan seperti ini biasanya pesakit akan mengalami penipisan rambut kepala tetapi tidak sampai menyebabkan keguguran. Elakkan tekanan psikologi dan fizikal dengan terus berfikir positif.

 

6. Alopesia Areata

 

Alopecia areata adalah gangguan kesihatan yang diperolehi dari penyakit autoimun, di mana sistem imun menyerang tubuh sendiri. Alopesia areata (rambut botak bertompok) kerap berlaku pada kalangan remaja dan dewasa. Beberapa penyakit yang mencetuskan alopesia areata adalah diabetes, anemia pernisus, tiroid, dan vitiligo.

 

 
7. Melahirkan Anak

 

Adapun punca masalah rambut gugur yang pasti dialami banyak perempuan adalah ketika selepas menjalani proses bersalin. Biasanya rambut akan mengalami keguguran yang teruk pada masa enam bulan pertama selepas melahirkan anak. Masalah ini akan beransur pulih apabila kadar estrogen di dalam tubuhnya menjadi normal.

 

8. Kulit Kepala Tidak Sihat

 

Jarang sekali yang perhatian terhadap kesihatan kulit kepala. Kebiasaan abai terhadap kesihatan ini boleh membuat kulit kepala menjadi tidak sihat. Pada kulit kepala yang kotor dan tidak sihat, maka boleh dengan mudah dijangkitkan oleh kuman. Kuman ini boleh juga hadir ketika kulit kepala dalam keadaan panas dan lembab, seperti ketika memakai topi atau menutup rambut. Oleh kerana itu, selepas memakai topi dalam waktu yang cukup lama, jangan lupa untuk mencuci rambut.

 

9. Jarang Keramas

 

Rambut yang jarang dicuci akan bau dan mudah gugur. Selain itu, jarang mencuci juga membuat rambut menjadi lembap dan berminyak. Keadaan rambut semacam ini apabila terkena sinar matahari maka membuat rambut dalam keadaan berminyak sekaligus berpeluh. Peluh pada kulit kepala boleh diserap oleh folikel rambut yang menyebabkan rambut lembap dan mengalami keguguran.

 

10. Hair Dryer

 

Sebaiknya bermula kini, elakkan pemakaian hair dryer (pengering rambut) setiap kali habis mandi. Alat ini akan memberi kesan rambut kering dan mudah patah. Ketika rambut patah, maka Anda tidak boleh lagi mengelak daripada masalah rambut gugur.

 

11. Pengerinting Rambut

 

Punya rambut kerinting seperti penyanyi idola memang sah-sah sahaja, tetapi bila struktur rambut Anda tidak kuat, maka hanya membawa masalah tersendiri. Penggunaan alat ini adalah dengan melilit rambut sehingga membuat akar rambut menjadi tertarik dan berakhir pada keguguran rambut.

 

 
12. Ikatan Rambut yang Kencang

 

Rambut yang tidak memperoleh makanan seimbang boleh menjadi punca rambut gugur paling utama. Apabila akar rambut tidak cukup kuat, maka masalah remeh seperti mengikat rambut sedikit kencang sahaja boleh dengan mudah membuat rambut tertarik dan gugur. Cara mengelak masalah ini yakni dengan tidak mengikat rambut terlalu kencang, serta jangan mengikat rambut terlalu lama.

 

13. Keturunan (Genetik)

 

Penyakit boleh diturunkan dari orang tua. Cuba periksa dan tanya sama bapak dan ibu Anda adakah kerap mengalami masalah rambut gugur. Bila jawapannya betul, maka boleh jadi masalah tersebut dapat Anda peroleh juga. Untuk mengatasi keguguran rambut akibat faktor keturunan, Anda hanya perlu lebih fokus menjalani pola hidup sihat dan mencukupi pemakanan harian.

 

 

14. Radikal Bebas

 

Punca rambut gugur terakhir yang perlu Anda ketahui adalah radikal bebas. Radikal bebas merupakan bahan toksik yang menyebabkan terjadinya penuaan awal. Biasanya radikal bebas dihadirkan oleh pencemaran kenderaan dan asap-asap beracun. Radikal bebas juga memberi kesan terhadap kulit kepala, dan selanjutnya membuat rambut menjadi gugur.

Anda Mengalami MASALAH Rambut Dan Kulit Kepala Seperti Di Bawah??

 

Rambut Gugur Dan Jarang?

 Masalah Kepala Makin Botak?

 Masalah Gatal Kepala?

 Masalah Kelemumur dan berminyak?

 Rambut Kusut Dan Pecah?

 Rambut Beruban?

 Semakin Hari Semakin Botak?

 Masalah Kudis Di Kepala?

 Kulit kepala Tumbuh Jerawat?

 Rambut Berbau?

 

 

Kepakaran kami ialah membantu kaum lelaki yang mengalami masalah kurang hensem akibat masalah keguguran rambut atau rambut nipis dan kulit kepala berminyak supaya kembali lebih hensem dan tampan dan bergaya dengan rambut yang lebih lebat dan sihat kesan seawal 11 HARI

 

Kami telah membantu lebih 1000 org yang mengalami masalah rambut untuk kembali yakin dengan rambut yang lebih lebat..

 

 

Testimoni #1

En Joe Dari Sarawak

Setiap hari rambut saya banyak gugur sampai jadi jarang di bahagian pusar kepala. Malu kawan-kawan mengata dan kenyakinan diri tak ada. Selalu stress bila tengok rambut sendiri. Lepas saya menggunakan verra ni dalam 1 botol, anak-anak rambut mula lebat dan rambut banyak tumbuh. Rambut yang dulu nampak kusam dan nipis dah mula lebat dan sihat dengan verra ni.

 

 

Testimoni #2

En Amar dari Ipoh

Rambut saya jadi tumbuh tak sekata dan lambat panjang selepas gunting rambut dulu, rambut pun banyak gugur. Selepas saya pakai verra ni dalam 1 botol rambut dah mula tumbuh jadi sekata dan rambut jadi lebat dan cepat panjang. Masalah rambut gugur pun dah tak ada dan rambut dah boleh sikat.

 

 

 

Testimoni #3

En Yunus dari Kedah

Dah lama sebenarnya masalah rambut saya ni. Bila dah makin teruk dan wife pun mula suruh saya cari produk untuk lebatkan balik rambut saya ni. Saya cuba produk verra ni, lepas 10 hari saya pakai saya dah mula nampak anak-anak rambut banyak tumbuh. Memang nampak kesan yang ketara bagi saya. Kawan-kawan mula tanya apa rahsia boleh tumbuh rambut balik.

 

 

 

Hanya Semudah Spray 2 Kali Sehari, Masalah Rambut Gugur, Gatal, Kelemumur & Semua Masalah Rambut/ Kulit Kepala Boleh HILANG Sepantas 7 Hari.

VERRA ADVANCE di formulasikan dengan Kombinasi ARGAN OIL&JOJOBA OIL BERMUTU TINGGI khas untuk membantu masalah rambut dan kulit kepala.

VERRA ADVANCE adalah satu-satunya produk yang ada gabungan tonic dan serum dalam 1 botol yang BERKESAN membantu anda menyelesaikan pelbagai MASALAH RAMBUT.

VERRA ADVANCE dikuatkan lagi dengan VIT C dan VIT E untuk meningkatkan lagi pertumbuhan rambut dan melambatkan proses penuaan pada rambut.

 

 

 

“LANGSUNG TIDAK BERMINYAK & TIDAK MELEKIT”

                                                Diluluskan oleh KKM, diyakini HALAL serta dijamin berkesan.

100% selamat tiada kesan sampingan

100% ramuan herba semulajadi

100% halal

Ada GMP

Ada KKM

 

============ KAMI BAGI #FREE ============

➡️ EBOOK PENJAGAAN RAMBUT

➡️ FREE SYAMPOO

➡️ FREE GUIDE SAMPAI BERJAYA

➡️ FREE POSTAGE

➡️ MONEY BACK GUARANTEE .

BERMINAT SILA WHATSAP +6019-2208081 / +6013-3334995 ATAU klik terus link ini untuk wasap www.wasap.my/60192208081/VA

Tolong ” SHARE ” untuk kami bantu lebih ramai lagi..

Share This