ALOPECIA AREATA

Apakah Alopecia areata ( Botak Bertompok) ?

Alopecia areata atau juga dikenali sebagai botak bertompok dicirikan dengan kehilangan rambut secara tiba-tiba, yang disebabkan oleh banyak folikel yang terlalu awal memasuki (berehat) fasa Telogen. Punca Alopecia areata tidak diketahui tetapi Alopecia jatuh ke dalam kategori gangguan autoimun. Alopecia areata adalah agak biasa dan boleh mengjangkiti sebanyak seorang individu dalam seribu pada suatu masa. Kadang-kadang Alopecia areata menjadi sangat meluas dan teruk dan berkembang menjadi Alopecia totalis dan Alopecia Universalis. Alopecia areata adalah dianggap oleh sesetengah orang mempunyai mekanisme autoimun tetapi mungkin terdapat pencetus luaran seperti kejutan secara tiba-tiba atau tekanan yang melampau.

Gejala Alopecia ialah patch botak kecil. Kulit asas adalah tidak berparut dan kelihatan normal dengan sekali pandang. Patch ini boleh jadi pelbagai bentuk, tetapi yang paling biasanya bulat atau bujur. Alopecia Areata paling sering memberi kesan kepada kulit kepala dan janggut, tetapi boleh berlaku di mana-mana bahagian yang mempunyai rambut di bahagian badan. Kawasan kulit yang berbeza boleh berlaku keguguran rambut dan pertumbuhan semula pada masa yang sama. Penyakit ini juga boleh sembuh sepenuhnya untuk satu masa, atau mungkin kekal.

Kawasan keguguran rambut boleh terasa gatal dan menyakitkan. Rambut cenderung untuk gugur dalam tempoh yang singkat, dengan keguguran rambut yang luarbiasa berlaku berbanding dengan bahagian kepala lain yang tidak dijangkiti Alopecia Areata.

Dalam kes-kes Alopecia Areata, rambut akan cenderung untuk gugur dengan lebih mudah di sepanjang pinggir patch di mana folikel sudah diserang oleh sistem imun badan daripada patch yang masih sihat. Alopecia areata biasanya didiagnosis berdasarkan ciri-ciri klinikal.

Apakah punca Alopecia Areata ?

Alopecia areata tidak berjangkit. Ia berlaku lebih kerap pada orang yang mempunyai sejarah penyakit Alopecia Areata di dalam ahli keluarganya, menunjukkan keturunan mungkin menjadi faktor.  Bukti kukuh genetik dengan peningkatan risiko untuk Apolecia Areata ditemui dengan mengkaji keluarga yang mempunyai dua atau lebih individu yang mengalami Alopecia Areata. Kajian ini dikenalpasti sekurang-kurangnya empat ahli dalam keluarga yang mungkin mengandungi gen ini. Di samping itu, adalah lebih kerap berlaku pada orang yang mempunyai saudara-mara yang mempunyai penyakit autoimun.

Keadaan ini dianggap sebagai gangguan autoimun sistemik di mana tubuh menyerang folikel rambut anagen dengan sendiri dan menyekat atau menghentikan pertumbuhan rambut. Sebagai contoh, T celllymphocytes kelompok sekitar folikel terjejas, menyebabkan keradangan dan keguguran rambut berikutnya. Ada beberapa kes bayi yang dilahirkan dengan Apolecia Areata telah dilaporkan, tetapi ini bukanlah kes penyakit autoimun, kerana bayi yang dilahirkan tanpa sistem imun.

Antara Faktor yang Memulakan Alopecia areata :

Kita tidak tahu apa yang mengaktifkan dan menggalakkan bermulanya alopecia areata rambut gugur. Terdapat beberapa faktor yang disahkan boleh mempengaruhi penyakit Alopecia areata.

  1. Tekanan psikologi yang kronik dan berpanjangan
  2. Kejutan dan tekanan yang melampau secara tiba-tiba
  3. Trauma fizikal
  4. Kecederaan fizikal
  5. Kecenderungan genetik
  6. Jangkitan virus / bakteria
  7. Kehamilan / hormon
  8. Alahan
  9. Bahan kimia

ANDA NAK RAMBUT TUMBUH LEBAT DAN SIHAT??

 

 

Anda Mengalami MASALAH Rambut Dan Kulit Kepala Seperti Di Bawah??

 

 

Rambut Gugur Dan Jarang?

 Masalah Kepala Makin Botak?

 Masalah Gatal Kepala?

 Masalah Kelemumur dan berminyak?

 Rambut Kusut Dan Pecah?

 Rambut Beruban?

 Semakin Hari Semakin Botak?

 Masalah Kudis Di Kepala?

 Kulit kepala Tumbuh Jerawat?

 Rambut Berbau?

 

Kepakaran kami ialah membantu kaum lelaki yang mengalami masalah kurang hensem akibat masalah keguguran rambut atau rambut nipis dan kulit kepala berminyak supaya kembali lebih hensem dan tampan dan bergaya dengan rambut yang lebih lebat dan sihat kesan seawal 11 HARI

 

Kami telah membantu lebih 1000 org yang mengalami masalah rambut untuk kembali yakin dengan rambut yang lebih lebat..

 

Testimoni #1

En Joe Dari Sarawak

Setiap hari rambut saya banyak gugur sampai jadi jarang di bahagian pusar kepala. Malu kawan-kawan mengata dan kenyakinan diri tak ada. Selalu stress bila tengok rambut sendiri. Lepas saya menggunakan verra ni dalam 1 botol, anak-anak rambut mula lebat dan rambut banyak tumbuh. Rambut yang dulu nampak kusam dan nipis dah mula lebat dan sihat dengan verra ni.

 

 

Testimoni #2

En Amar dari Ipoh

Rambut saya jadi tumbuh tak sekata dan lambat panjang selepas gunting rambut dulu, rambut pun banyak gugur. Selepas saya pakai verra ni dalam 1 botol rambut dah mula tumbuh jadi sekata dan rambut jadi lebat dan cepat panjang. Masalah rambut gugur pun dah tak ada dan rambut dah boleh sikat.

 

 

Testimoni #3

En Yunus dari Kedah

Dah lama sebenarnya masalah rambut saya ni. Bila dah makin teruk dan wife pun mula suruh saya cari produk untuk lebatkan balik rambut saya ni. Saya cuba produk verra ni, lepas 10 hari saya pakai saya dah mula nampak anak-anak rambut banyak tumbuh. Memang nampak kesan yang ketara bagi saya. Kawan-kawan mula tanya apa rahsia boleh tumbuh rambut balik.

 

 

 

Hanya Semudah Spray 2 Kali Sehari, Masalah Rambut Gugur, Gatal, Kelemumur & Semua Masalah Rambut/ Kulit Kepala Boleh HILANG Sepantas 7 Hari.

 

 

 

VERRA ADVANCE di formulasikan dengan Kombinasi ARGAN OIL&JOJOBA OIL BERMUTU TINGGI khas untuk membantu masalah rambut dan kulit kepala.

 

VERRA ADVANCE adalah satu-satunya produk yang ada gabungan tonic dan serum dalam 1 botol yang BERKESAN membantu anda menyelesaikan pelbagai MASALAH RAMBUT.

 

VERRA ADVANCE dikuatkan lagi dengan VIT C dan VIT E untuk meningkatkan lagi pertumbuhan rambut dan melambatkan proses penuaan pada rambut.

 

 

“LANGSUNG TIDAK BERMINYAK & TIDAK MELEKIT”

Diluluskan oleh KKM, diyakini HALAL serta dijamin berkesan.

100% selamat tiada kesan sampingan

100% ramuan herba semulajadi

100% halal

Ada GMP

Ada KKM

 

============ KAMI BAGI #FREE ============

➡️ EBOOK PENJAGAAN RAMBUT

➡️ FREE SYAMPOO

➡️ FREE GUIDE SAMPAI BERJAYA

➡️ FREE POSTAGE

➡️ MONEY BACK GUARANTEE .

BERMINAT SILA WHATSAP +6019-2208081 / +6013-3334995 ATAU klik terus link ini untuk wasap www.wasap.my/60192208081/VA

Tolong ” SHARE ” untuk kami bantu lebih ramai lagi..

Share This