5 Penyebab Masalah Rambut Bercabang

 

 

 

1. Nutrisi Yang Dibutuhkan Rambut

Kekurangan nutrisi akan menyebabkan masalah-masalah pada rambut, salah satunya adalah rambut bercabang. Kekurangan nutrisi dalam tubuh akan nampak pada kutikula rambut. Kutikula ini menjadi lapisan pembungkus rambut di bagian luar. Kutikula juga berfungsi sebagai pengikat serat-serat rambut, sehingga jika nutrisi dalam tubuh kurang, kutikula juga akan mengalami masalah dan tidak kuat lagi mengikat serat rambut. Akibatnya rambut menjadi pecah hingga menjadi bercabang.

 

2. Usia Rambut

Ketika rambut sudah semakin tua, dengan salah satu indikasi panjangnya rambut, akan menjadi lebih rentan terhadap kerosakan. Jadi rambut panjang akan cenderung lebih rentan mengalami masalah rambut bercabang.

 

3. Penggunaan Alat Penata Rambut & Produk-Produk Yang Mengandung Bahan Kimia

Alat penata rambut biasanya akan memanfaatkan panas untuk dapat menata rambut lebih mudah. Panas ini dapat merusak rambut jika dilakukan terlalu sering. Produk-produk penataan rambut seperti hair spray, obat rebonding dan produk lainnya juga dapat menimbulkan kerusakan rambut yang cukup parah. Kerosakan rambut yang sering ditemui adalah rambut bercabang

 

4. Cuaca

Ketika cuaca panas dan kita terlalu lama di luar tanpa ada penutup kepala, maka rambut akan terkena cahaya matahari secara langsung. Hal ini akan berakibat rambut menjadi kering dan mudah rosak seperti bercabang.

 

5. Kebiasaan Kurang Baik Dalam Merawat Rambut

Ketika mengeringkan rambut menggunakan handuk dan menggosok-gosoknya dengan kasar akan membuat rambut mengalami gesekan yang besar dan berpotensi mengalami pecah-pecah dan bercabang. Selain itu kebiasaan menyisir dengan kasar ketika rambut kusut juga dapat menimbulkan kerusakan rambut.

 

4 Cara Menghilangkan Rambut Bercabang Dengan Alami

 

 

1. Rapikan Rambut

 

Jika rambut sudah terlanjur bercabang, rapikan secara rutin dengan memotong ujung rambut. Selain rambut menjadi lebih rapi, rambut bercabang di hujung dapat dihilangkan

 

2. Rajin Melakukan Perawatan

 

Lakukan rawatan pada rambut. Salah satunya dengan menggunakan minyak zaitun. Caranya dengan mengusapkan minyak zaitun pada rambut, terutama ujung rambut yang memerlukan kelembaban lebih. Diamkan selama 5 menit kemudian bilas dengan keramas.

Perawatan lainnya bisa dengan menggunakan buah alpukat. Alpukat selain bermanfaat bagi tubuh dengan segala nutrisinya, juga bisa digunakan untuk merawat rambut yang kurang nutrisi sehingga mengalami kerusakan. Caranya dengan menghaluskan buah aplukat bersama putih telur. Kemudian gunakan untuk masker rambut. Diamkan selama 10 menit dan kemudian bilas dengan air dingin

3. Konsumsi Makanan Bernutrisi

 

Selain melakukan perawatan pada rambut, jangan lupa konsumsi makanan yang dapat memenuhi nutrisi tubuh, sehingga dapat memberikan nutrisi yang lebih untuk rambut. Untuk masalah rambut bercabang bisa dibantu dengan mengkonsumsi makanan kaya protein.

 

 

4. Minum Air Putih

 

Biasakan minum air putih yang cukup untuk memenuhi kebutuhan cairan dalam tubuh. Dengan demikian, kelembaban rambut pun akan ikut terjaga.

Oke itu dia uraian terkait dengan masalah rambut bercabang. Mulai dari penyebabnya sebagai referensi untuk kita sehingga dapat meminimalisir serta menghindarinya untuk pencegahan rambut bercabang. Kemudian dengan cara-cara alami yang dapat membantu mengatasi masalah tersebut.

 

 

 

 

 

 

 

ANDA TAK ADA MASA NAK AMALKAN TIPS DI ATAS?? NAK CARA YANG MUDAH, CEPAT DAN SELAMAT??

 

Anda Mengalami MASALAH Rambut Dan Kulit Kepala Seperti Di Bawah??

Rambut Gugur Dan Jarang?

 Masalah Kepala Makin Botak?

 Masalah Gatal Kepala?

 Masalah Kelemumur dan berminyak?

 Rambut Kusut Dan Pecah?

 Rambut Beruban?

 Semakin Hari Semakin Botak?

 Masalah Kudis Di Kepala?

 Kulit kepala Tumbuh Jerawat?

 Rambut Berbau?

Kepakaran kami ialah membantu kaum lelaki yang mengalami masalah kurang hensem akibat masalah keguguran rambut atau rambut nipis dan kulit kepala berminyak supaya kembali lebih hensem dan tampan dan bergaya dengan rambut yang lebih lebat dan sihat kesan seawal 11 HARI

Kami telah membantu lebih 1000 org yang mengalami masalah rambut untuk kembali yakin dengan rambut yang lebih lebat..

Testimoni #1

En Joe Dari Sarawak

Setiap hari rambut saya banyak gugur sampai jadi jarang di bahagian pusar kepala. Malu kawan-kawan mengata dan kenyakinan diri tak ada. Selalu stress bila tengok rambut sendiri. Lepas saya menggunakan verra ni dalam 1 botol, anak-anak rambut mula lebat dan rambut banyak tumbuh. Rambut yang dulu nampak kusam dan nipis dah mula lebat dan sihat dengan verra ni.

Testimoni #2

En Amar dari Ipoh

Rambut saya jadi tumbuh tak sekata dan lambat panjang selepas gunting rambut dulu, rambut pun banyak gugur. Selepas saya pakai verra ni dalam 1 botol rambut dah mula tumbuh jadi sekata dan rambut jadi lebat dan cepat panjang. Masalah rambut gugur pun dah tak ada dan rambut dah boleh sikat.

Testimoni #3

En Yunus dari Kedah

Dah lama sebenarnya masalah rambut saya ni. Bila dah makin teruk dan wife pun mula suruh saya cari produk untuk lebatkan balik rambut saya ni. Saya cuba produk verra ni, lepas 10 hari saya pakai saya dah mula nampak anak-anak rambut banyak tumbuh. Memang nampak kesan yang ketara bagi saya. Kawan-kawan mula tanya apa rahsia boleh tumbuh rambut balik.

Hanya Semudah Spray 2 Kali Sehari, Masalah Rambut Gugur, Gatal, Kelemumur & Semua Masalah Rambut/ Kulit Kepala Boleh HILANG Sepantas 7 Hari.

VERRA ADVANCE di formulasikan dengan Kombinasi ARGAN OIL&JOJOBA OIL BERMUTU TINGGI khas untuk membantu masalah rambut dan kulit kepala.

VERRA ADVANCE adalah satu-satunya produk yang ada gabungan tonic dan serum dalam 1 botol yang BERKESAN membantu anda menyelesaikan pelbagai MASALAH RAMBUT.

VERRA ADVANCE dikuatkan lagi dengan VIT C dan VIT E untuk meningkatkan lagi pertumbuhan rambut dan melambatkan proses penuaan pada rambut.

“LANGSUNG TIDAK BERMINYAK & TIDAK MELEKIT”

        Diluluskan oleh KKM, diyakini HALAL serta dijamin berkesan.

100% selamat tiada kesan sampingan

100% ramuan herba semulajadi

100% halal

Ada GMP

Ada KKM

============ KAMI BAGI #FREE ============

➡️ EBOOK PENJAGAAN RAMBUT

➡️ FREE SYAMPOO

➡️ FREE GUIDE SAMPAI BERJAYA

➡️ FREE POSTAGE

➡️ MONEY BACK GUARANTEE .

BERMINAT SILA WHATSAP +6019-2208081 / +6013-3334995 ATAU klik terus link ini untuk wasap 

 

Tolong ” SHARE ” untuk kami bantu lebih ramai lagi..

 

 

 

 

 

Share This